Pravidlo piatich „pé“ pre tridsiatnikov

Muži, ktorí dovŕšili 30 rokov a chcú si udržať vitalitu, by si mali osvojiť pravidlá zásady „piatich pé“. Hovoríme o pravidelnosti, porcii, pestrosti, pohybe a pitnom režime a týchto pravidiel by sa mali držať.

salát
 
Klesá testosterón
Po prekroční hranice 30-tich rokov u mužov klesá hladina testosterónu a tento fakt výrazne ovplyvňuje metabolizmus, spomaľuje ho, znižuje výkonnosť a vplýva na stratu energie. Určite ešte nechcete patriť do starého železa, tak si teda zostavte zdravý jedálniček, ktorého základ by malo tvoriť správne rozloženie jedál počas dňa a takisto v rozumných veľkostiach jednotlivých porcií. Jedlo by malo byť kaloricky vyvážené, zdravé a pokiaľ je to možné bez umelých prísad.

cvičení
 
Strava je základ
Cholesterol je potrebný pre optimalizáciu hormónov a tiež pre tvorbu testosterónu, nachádza sa v každej našej bunke a náš mozog, ale aj telo ho nevyhnutne potrebujú. Nebojte sa zaradiť ho do svojho jedálnička v podobe vajec, ďalej si vyberajte jedlá s kvalitnými proteínmi, medzi ktoré zaraďujeme lososa, morské plody, či hovädzí steak, nezabúdajte ani na listovú a koreňovú zeleninu, ktoré sú bohaté na minerálne látky. Mali by byť zastúpené v podobe špenátu, brokolice, petržlenu a ostatných druhov zelenej zeleniny a všetky by ste mali pripravovať na kvalitnom tuku. Pred a po každom jedle sa napite, aby ste dodržali pitný režim. K tomu môžete pridať aj nejaké endorfíny.

váha
 
Nejde len o estetický problém
Permanentku do fitness centra si nemusíte kupovať len kvôli motivácii získať viac sebavedomia a byť príťažlivejší. Pneumatiky okolo brucha a nadváha predstavujú aj zdravotné, nielen estetické riziko. Aby ste si boli istí, že to, čo pre seba robíte, je maximum, tu je ešte jedna dobrá rada. V prípade nadmerného zníženia hladiny testosterónu lekári odporúčajú doplniť ho výživovými doplnkami. Tridsiatka je veková hranica, kedy sa produkcia testosterónu u mužov začína znižovať, a tak jej hladinu treba upravovať, ale len prostredníctvom prírodných zdrojov. Zložky v nich, ako napríklad zinok, horčík a mnoho ďalších zdravých látok, stimulujú tvorbu optimálnej hladiny testosterónu.