Každá minca má 2 strany

S tým, že možnosť tvorenia webu má v podstate skoro každý, prichádza veľa pozitívneho, ale aj určité riziko.

internet

Pri pojme internet nás napadnú stránky ako Facebook a Youtube. Jedná sa skôr o kladnú podobu webu. Na um na prídu veci ako zábavné videá, hudobné klipy a kontaktovanie sa s našimi známymi. Tieto stránky sú dostupné verejnosti z celého sveta a to zdarma. Práve preto sú našťastie chránené od rizikového obsahu. Samozrejme, na stránkach môžme vyjadriť medzi sebou svoj názor, zdielať videá, kotré nás zaujali, v podstate disponujeme slobodou v tej správnej miere. No ale pracovníci, ktorí majú na starosti kontrolu príspevkov nie sú Bohom a ani nič nadľudským, preto sa stane, že narazíme i na nejaký odporný, či nebezpečný obsah. Predsa toľko príspevkov denne sa skontrolovať nedá. Skôr či neskôr však na obsah natrafia a ihneď  ho zmažú. Preto si pod pojmom Facebook a Youtube predstavím na 90 % pozitívum. Ak máme na facebooku nezrovnalosti s priateľmi, to už je chyba nás a nášho okolia a jedná sa len o náš problém, ktorý si musíme vyriešiť my.

web

 Lenže web netvorí len Facebook a Youtube. Za zmienku napríklad stojí i web spravodajskej stanice CNN, z ktorého čerpajú informácie i naši reportéri. Skrátka weby slúžia i k masívnej informovanosti. Takisto i my máme príležitosť prispieť zaujímavými príspevkami a informáciami.

Weby nám dávajú príležitosť tvoriť i zdielať veľa pozitívnych vecí z celého sveta. Niektorými príspevkami by sme určite dokázali napomôcť i k lepšiemu svetu. Aspoň v určitých veciach.

No existujú i ľudia, či dokonca spoločenstvá, ktoré sa snažia ľudí pomocou webu zneužiť pre svoje plány a cieľe. Každému nejde o lepší svet. Alebo potom sú prípady, kedy majú o lepšom svete mylnú predstavu, no i tak propagujú svoje myšlienky a zneužívajú naivitu niektorých ľudí. Od predaja šmejdov, cez finančné podvody až po tie najhoršie veci.

Dospelo to do takého štádia, kedy som sa v správach dozvedel následujúcu vec. Bohužiaľ, všetci, ktorí občas zapneme TV, či net sa každý týždeň dopočujeme o atentáte. Terorizmus nie je už hrozbou, ale smutnou realitou, ktorá Európu ničí skoro každým dňom. U veľa prípadov som sa dopočul, že mladík zodpovedný za teror je kontaktovaný pomocou internetu. Pomocou webu ho oslovia, doprajú mu sebavedomie a pocit, že niekam patrí. Následne skritizujú európsky systém a označia ho za vinníka celého sveta. Mladíkovi moslimského pôvodu už stačí dať len inštrukcie a ide vykonať smutný skutok.