Vyrobte si jednoduché dekorácie z cestovín

Jarné počasie so sebou prináša nielen slnečné dni, ale často krát aj dni upršané a preto je na mieste vymyslieť zábavu pre seba a aj celú rodinu. Čo budeme potrebovať je chuť robiť a nejaké veci, čo bežne nájdeme v domácnosti.  V postupe si dnes vyrobíme vázu na kvety a rámček na fotky.
smajlík z těstovin
Čo budeme potrebovať:
·         zaváraninový pohár (alebo inú sklenenú fľašu, napr. od kávy)
·         karton
·         nožnice, tepelnú pištoľ
·         balík cestovín (kolienka, vretienka – výber je na vás)
·         farbu v spreji (zlatú, striebornú alebo farebnú)
·         noviny

Na výrobu vázy si na začiatku pohár očistíme a to tak, že ho umyjeme saponátom. Ak je na ňom nálepka, ktorá nejde dole, necháme ho odmočiť a pokúsime sa ju dať čo najviac dole. Ak je pohár čistý, utrieme ho dosucha.

Všetko robíme na novinách. Tepelnú pištoľ  si nahrejeme a pomaly začíname nalepovať cestoviny na pohár. Lepíme ju husto a môžeme striedať rôzne druhy a veľkosti cestovín. Pri nalepovaní si dávame pozor, pretože pištoľ môže dosiahnuť aj 200 stupňov.  Je dobre si v tom nájsť systém a napríklad začať nalepovaním kolienok, potom rôznym mušličiek atď. Ak máme celý pohár zalepený cestovinami, uistime si, či každý kúsok sedí na svojom mieste, ak nie dolepíme to a necháme uschnúť.

Vonku potom na pohár striekame zvolenú farbu v spreji. Striekame to rovnomerne a môžeme aj vo viacerých vrstvách. Po nastriekaní necháme pohár vyschnúť a krásnu dekoráciu máme na svete. Do pohára môžete dať kvety alebo ju nechať len tak. Nastriekaním (napr. striebornej farby) získa obyčajná cestovina nový život.
vřetena ve sklenici
Pri výrobe rámčeku postupujeme podobne ako pri výrobe vázy. Nazačiatku si ale z kartónu vystrihneme obdĺžnik v rozmeroch o 3cm väčší ako máme zvolenú fotografiu. Po okrajoch nalepujeme tepelnou pištoľou cestoviny. Môžu to byť znova rôzne mušličky alebo vretienka. Po uschnutí lepidla nastriekame rámček zvolenou farbou. Zo zadnej časti na rámček nalepíme nožičku z kartónu aby nám rámček stál, prípadne pripevníme háčik, ak by ste si chceli rámček zavesiť na stenu. Do rámčeka si ešte nalepíme fotku a dekorácia môže žiariť.